Мирис роштиља у књижевности

Зоран Ћирић Могао сам да одем из Ниша, али сигуран сам да моја литература не би била оваква. Ко одрасте на нишлијском роштиљу, мора да буде замајен, па чак и ако постигне некакав успех, та заумност се не да потиснути. [...] Овде сам упознао гомилу невероватних ликова. Неки су били невероватно племенити, неки невероватно зли, неки невероватно забавни, а богами, било је и оних невероватно просечних.

Зоран Ћирић, писац, „Блиц“

Писац чергар

Зоран Ћирић Ниш је престоница српског полутанизма, поприште шизоидне синтезе руралног и урбаног. Ово је голема и накинђурена циганска черга, али и џиновска официрска спаваоница, полуцивилна касарна у којој кафане глуме мензе и кантине. Оно што Ниш чини граничним јесу људи, специфичне сорте које настањују ово свратиште и који су ми све ово време били неисцрпна грађа за мој књижевни рад.

Зоран Ћирић, писац, „Блиц“

Цитирах и спасих душу своју

Амфилохије Завјештање Светог Петра Цетињског гласи: „Ко не буде вјеран једновјерној, једнојезичној и једнокрвној Русији – дабогда живо месо од њега отпадало, био проклет три пута и хиљаде пута од мене“. Било би добро да садашњи председник Владе Црне Горе прочита ове ријечи сада када по први пут Црна Гора заводи санкције Русији.

Амфилохије, митрополит црногорско-приморски СПЦ, на промоцији књиге „Вратити се Русији“ Леонида Решетњикова у Београду, ТВ Б92

Психотерапија за (западне) дипломате

Сергеј Лавров Нећемо срљати у глупе ствари. Желимо нашим партнерима да омогућимо да се смире. Ми ћемо ипак наставити да позивамо на пуно поштовање и испуњење Женевског споразума, па иако наши партнери покушавају да то избегну.

Сергеј Лавров, министар спољних послова Руске федерације, о кризи у источној Украјини, Б92

Мислим и на Вас, али мало више мислим на Ваше суседе

Ангела Меркел За предстојеће задатке, пре свега за спровођење неопходних реформи, желим Вама и грађанима Ваше земље много снаге и одлучности. Успеси у тим настојањима даће нове импулсе у процесу приближавања Европској унији и допринеће даљој нормализацији добросуседских односа са Косовом.

Ангела Меркел, канцелар Немачке, у честитки новоизабраном премијеру Србије Александру Вучићу, РТС

Шумадија

Кори Удовички Јавни сектор је непрегледна шума.

Кори Удовички, министар државне управе и локалне самоуправе, РТС

Власт или пропаст

Ивица Дачић Вучић нам је дао и више него што би неко и тражио у овој ситуацији. Ако се некима у мојој странци то не свиђа, нека иду у опозицију. Зар мислите да неко мене може да смени у СПС-у? Ако га има, нека сада позове на гласање. У Србији када одете у опозицију, сматрају да сте пропали.

Ивица Дачић, председник СПС и министар иностраних послова, „Око" РТС-а

Портпарол премијера

Ивица Дачић О амбасадорима одлучујемо ја, председник Владе и сама Влада, у консултацији са председником Републике. Сви воле да иду у амбасадоре и сви воле да буду премијери уместо премијера. Неће нико бити амбасадор, док не добије сагласност премијера и док премијер не каже да ће то тако да буде. И тачка.

Ивица Дачић, министар иностраних послова и потпредседник Владе Србије, „Око" РТС-а

Јеванђеље по Александру (Вучићу)

Ивица Дачић Ако је премијер рекао да неће бити смањивања пензија, не може министар финансија да каже да ће бити. Ја разумем експерте, али мало нека се науче политици и поштују експерте у политици. Председник владе је експерт у тој области, јер је освојио 48 одсто гласова. Није Лазар Крстић изашао на изборе, него Вучић; а Вучић је рекао у експозеу шта је имао. Тај експозе је Свето писмо за ову владу. Коме се то не свиђа, може да напусти владу.

Ивица Дачић, министар иностраних послова и потпредседник Владе Србије, „Око" РТС-а