ЕУ кол центар за земље са јефтин(иј)ом улазницом

Војислав Жанетић Добар дан. Добро дошли у кол центар за европске интеграције Србије. За даљи наставак интеграција притисните 1. За даље приближавање Русији притисните 2. За прекид везе такође притисните тастер 2. Хвала што сте одабрали даљи наставак европских интеграција.

Војислав Жанетић, хумориста и сатиричар, у колумни за „Вечерње новости“

Мегафон је мој, микрофон је ваш

Александар Вучић Ја сам мали човек и мали политичар и за много слабије лидере од Шешеља. Не могу ја да изађем на крај ни са овим Живковићима и Пајтићима, а камоли са њим да идем на дуел.

Александар Вучић, премијер, у гостовању на ТВ Пинк, „Блиц“

О куму (и старом свату) све најбоље

Александар Вучић Као што никада нисам изговорио лошу реч о Шешељу, још мање ћу нешто лоше рећи о председнику државе Томиславу Николићу. Николић је први председник државе који је одустао од места председника странке да би био председник свих грађана. Николић је успео да победи досовски режим у немогућим условима и омогући да се Србија мења. Мислим да свој посао обавља пристојно и добро.

Александар Вучић, премијер, у гостовању на ТВ Пинк, „Блиц“

Први рачуновођа Србије

Александар Вучић Мој посао је да исплатим сваког месеца плате и пензије за 2,5 милиона људи, које ни једног месеца не смеју да касне, а мора да их буде за следећи месец.

Александар Вучић, премијер, у гостовању на ТВ Пинк, „Блиц“

Свакодневно отварање (меког) срца

Александар Вучић Ја нисам машина, нити калкулатор, већ човек од крви и меса ког погоди неправда. Први дођем на посао и последњи одем, не знам за слободан дан. Живим за свој посао, живим за то да Србија дође до резултата. И критику умем да трпим, али лажи не могу. И смем свакоме да кажем шта мислим. И поштено и људски је да отворим срце народу, јер ме погађају те неправде које се пласирају. Поштеније, него да глумим неког воштаног који се обраћа народу једном у три месеца.

Александар Вучић, премијер, у гостовању на ТВ Пинк, „Блиц“

Режирање кривице

Александар Вучић Јуче сам био крив што нисам цензурисао Кустурицу, што нисам режирао режисеру.

Александар Вучић, премијер Србије, о изјавама Емира Кустурице на годишњици СНС-а, ТВ „Пинк“/„Блиц“

Земља краљева и будала

Милан Лане Гутовић Нас не може да извуче један човек, нити такав постоји. Иза нас су се рађали и испред нас ће се ређати преваранти који ће на принципу Срећка Шојића обећавати куле и градове, износити бројеве, статистичке податке… Ми немамо капацитета за то. Очистили смо своју будућност преварама, лажима и додворавањима. То радимо више од сто година. Пажљиво избацујемо из државе људе који вреде. Задржавамо искључиво багру и будале.

Милан Лане Гутовић, глумац, „dnevne.rs“/„Курир“

Вуцибатине (су) на старој адреси

Милан Лане Гутовић Срећко Шојић је почео као преварант у транспортној фирми. Док је он био директор, држава је још била здрава и нормална. Могла је да је поткрада нека вуцибатина чија је поквареност била фокусирана само на малу популацију и круг једног предузећа. У серији „Бела лађа“ Срећко Шојић је постао политичар који је утицао на целу државу. Шојић се није усавршио, него је држава пропала. Она је пала, није он порастао.

Милан Лане Гутовић, глумац, „dnevne.rs“/„Курир“

Спасавам(о) што се спасти може

Владимир Костић Треба да се сачува здрав корпус. У овом тренутку много ме више занима судбина Републике Српске, јер тамо постоји озбиљан, активни, делујући, културни и научни део народа од милион и по или два милиона људи.

Владимир Костић, председник САНУ, у „Седмици“ Радио Београда 1 на трагу своје изјаве о „достојанственом напуштању Косова“, „Политика“

Рај нема алтернативу (Поезију о Европској унији ће сви писати)

Владимир Костић Да парафразирам песника Бранка Миљковића, Србија ће повраћајући и у тај рај [ЕУ] морати да уђе, јер не постоји алтернатива. [...] Савез с Русијом је вештачка алтернатива. Да ли је неко консултовао Русију да ли уопште жели Србију?

Владимир Костић, професор неурологије на Медицинском факултету у Београду и председник САНУ, у „Седмици“ Радио Београда 1, „Политика“

Седлање руског и јахање европског коња

Зоран Пановић Између премијерове визије и технологије власти (где спада и ваше опскурно и гнусно саопштење) постоји не толико политички колико онтолошки проблем који целу Србију држи у стању конфузије. Нисам на РТС-у цитирао ни Рузвелта, ни Камерона, већ управо Руса - Виталија Чуркина, који је још тадићевцима рекао да мале земље не могу да јашу два коња.

Зоран Пановић, главни уредник листа „Данас“, реплицирајући на саопштење СНС-а, „Данас“

Терапија речима

Зоран Пановић Знам да није лако ни премијеру [Вучића], али морам [...] да цитирам покојног Тијанића. Он је на неком брифингу Тадића (тада председника државе у поодмаклој фази) са главним уредницима [...] рекао следеће: „Председниче, учините нешто да изађем мање збуњен него што сам ушао“. Ко је после Скупштине СНС мање збуњен?

Зоран Пановић, главни уредник листа „Данас“, реплицирајући на саопштење СНС-а, „Данас“

Инструктор (политичког) бициклизма

Милорад Додик Желим вам сав успех овога света и не смете стати! Јер, то вам је као у оној старој причи кад возите бицикл, а још ако не знате добро да возите, а престанете да окрећете (педале), падате сигурно. Тако и ово кретање мора да упорно буде снажно и јако за Србију.

Милорад Додик, председник Републике Српске, на прослави седме годишњице СНС-а, „bizlife.rs“

Режирање импровизације

Зоран Пановић Ставови господина Кустурице су општепознати и легитимни. Знајући његов темперамент, сумњам да би он пропустио овакву трибину да нешто каже у свом стилу. Не верујем да је Вучић мислио да ће Кустурица да позове на наставак европског пута Србије и неопходност што чвршћег повезивања Србије са евроатлантским структурама. Кад сам рекао „представа“, не мислим, буквални напредњаци, на представу како се режира у позоришту. Па чак и у позоришту има импровизација. Питајте Кокана [Младеновића].

Зоран Пановић, главни уредник листа „Данас“, на саопштење СНС-а и у контексту Кустуричиног наступа, „Данас“

У кошуљу га љубим

Предраг Ј. Марковић Ја њега [Вучић] никад нисам срео. Надам се да ћу га срести, па ћу вам у неком следећем разговору пренети утисак. Једино што ми се пре десетак година, док сам га гледао на телевизији, допала [црвено-бела] кошуља коју је носио, па сам купио исту такву. [...] Можда су то били подсвесни знаци мог левичарског става, а код њега звездашког.

Предраг Ј. Марковић, историчар и потпредседник СПС-а, „Блиц“

Ко преживи додир лаве, причаће (поколењима)

Предраг Ј. Марковић Бар да пробам. Што би рекао мој пријатељ Воја Жанетић, ти си вулканолог и не можеш да вулкан гледаш са стране, тако да сам сишао у то гротло.

Предраг Ј. Марковић, историчар, о разлозима свог ангажмана као потпредседника СПС-а, „Блиц“

Данас питамо, сутра обарамо

Изјаве.нет Професор [Владимир] Костић је [...] у области којом се бави неприкосновен стручњак и светско име. Али не чини само струка једног академика и професора који образује читаве генерације оних који ће обликовати будућност Србије. Морал и патриотизам у најплеменитијем смислу те речи, чине једног научника великим. То су вредности које дају смисао науци. Све остало је ларпурлатизам. [...] Председник Николић очекује од САНУ да се изјасни о израженом ставу професора Костића и да ли после такве изјаве може да остане на њеном челу?

кабинет Томислава Николића, поводом изјаве председника САНУ о „достојанственом напуштању Косова“, „Блиц“

Да човеку (и председнику) преседне САНУ

Изјаве.нет Председника Николића је веома изненадила, да не употребимо много грубљу реч, изјава председника САНУ професора Владимира Костића, да је Косово дефакто и де јуре изгубљено за Србију, да је савез са Русијом вештачка алтернатива и да Србија „повраћајући треба да уђе и у тај рај ЕУ“. Професор Костић је то изјавио и остао жив.

кабинет Томислава Николића, „Блиц“

Не чујем добро, али... биће ухапшен и(ли) смењен

Александар Вулин Ја једноставно не верујем да сам то чуо. [...] Ако је то рекао председник САНУ након векова трајања Академије и ако је то могао да изговори човек који треба буде први међу једнакима од најбољих што имамо, онда морам да питам академике који су у САНУ да ли је то и њихов став и, ако није, да ли ће ћутати. [...] И ако треба да их ја питам да ли се бар мало стиде таквог председника САНУ.

Александар Вулин, министар за рад, у контексту изјаве Владимира Костића о „достојанственом напуштању Косова“, „Ало“

Из агоније у агонију до коначне победе

Владимир Костић Бојим се да је, у овом тренутку, једина политичка мудрост на који начин, са елементима достојанства, напустити Косово које дефакто и де јуре више није у нашим рукама. И то неко овом народу мора да каже.

Владимир Костић, председник САНУ, у „Седмици“ Радио Београда 1, „Танјуг“

Академ(иј)ски гамбит

Владимир Костић Косово подразумева огроман број онога што представља нашу културну основу и око тога морамо да се боримо и зубима и ноктима. Јер то је покушај одузимања нечега што представља супстрат и наше историје и дела психологије и чега год хоћете. Али, говорећи поштено, ако један министар, премијер или председник мора да тражи дозволу да уђе на ту територију, то врло јасно говори да немамо ни људске ни економске ни било које друге капацитете да наметнемо своју вољу. Можемо да се гледамо у очи и лажемо, али алтернатива је врло јасна.

Владимир Костић, председник САНУ, у „Седмици“ Радио Београда 1, „Ало“

За сада без доброг датума

Александар Вучић Моја одлука је да не идемо на изборе, [...] јер би било неодговорно у тренутку када имамо [учлањење Косова у] УНЕСКО и када нас очекује отварање поглавља [са ЕУ]. Да ли ће их бити за шест, осам или десет месеци - не знам, али у наредних три, четири, пет - неће их бити.

Александар Вучић, премијер Србије, ТВ „Пинк“/Б92

Клизање по муљу

Зоран Милановић Талас избеглица сад иде у Словенију, док иде - иде, кад не буде ишло - неће ићи. Хрватска је спремна и на остале варијанте, последња ће се „оклизнути“ у тој причи. Организовани смо, сада смо мало и мудри, иако смо од почетка радили како треба, попут оне реакције према влади у Београду, јер смо знали шта радимо и каква је то „муљажа“. Нико нас неће „заврнути“.

Зоран Милановић, премијер Хрватске, о наводном „Плану Це“ везаном за пријем миграната, „Хина“/„Танјуг“

Економска контраофанзива (Купујмо домаће)

Предраг Ј. Марковић Протеклих година је трајала албанска демографска офанзива, али то је стало и ко има ноге, побећи ће са Косова. [...] То ће бити пуста и делом еколошки упропашћена и запуштена земља. [...] Тамо сем телефоније, пумпи и перионица ништа не ради. Једина земља која ће имати вољу да ту инвестира ће бити Србија и, ако буде богата, моћи ће да купи Косово.

Предраг Ј. Марковић, историчар и потпредседник СПС-а, „Блиц“/„Танјуг“

Тући (се) на поене

Предраг Ј. Марковић Историја је такмичење које траје годинама и није један меч, већ низ турнира на којима народи добијају или губе поене. Ми треба да сакупљамо поене... Има неких формалних ствари које српска држава и дипломатија већ раде. Та баштина ће се звати српски споменици на Косову и то није безначајно.

Предраг Ј. Марковић, историчар и потпредседник СПС-а, о процесу пријема Косова у УНЕСКО, „Блиц“/„Танјуг“

Разоружавање Британске империје

Владимир Ђукановић Вас [Велику Британију] нико не сме да критикује, јер сте ви богомдани да делите лекције другима. Тај дрски Кустурица вас је ујео за срце. Искрен да будем, моје је порасло као планина. Не због тога што сте се нашли увређеним, већ због чињенице да је истина најмоћније оружје. То оружје вас је разоружало и оголило.

Владимир Ђукановић, посланик СНС-а, британском амбасадору Денису Кифу поводом изјаве Емира Кустурице, „Фејсбук“/„Блиц“

Глувонемо доба

Саша Радуловић У филму „Глуви барут“ Бате Ченгића, рађеном по истоименом роману Бранка Ћопића, [...] капетан Рајић упита: „А шта је са Радекићем?“. „Затворио се у кућу и ћути,“ одговорише бегунци. „Рекао сам ја, војводо, Радекић је поштен човек“. На те Рајићеве речи [четнички] војвода Тривун одговори: „Је*еш поштење од којег нико нема користи“. Ова филмска сцена добро описује данашње стање духа и свести, пред локалне и покрајинске, а могуће и републичке изборе. Има много несумњиво поштених, честитих и угледних људи, који су се „затворили у кућу и ћуте“.

Саша Радуловић, лидер покрета „Доста је било“, „dostajebilo.rs“