Не може нам нико ништа (јачи смо од космоса)

Никола Саркози Француска се залаже да Србија, која је пуно пропатила последњих година, приступи ЕУ, па је потребно да јој се пошаљу позитивни сигнали. Али Србија ће бити добродошла тек када се реши криза. Ако не буде Лисабонског споразума, онда се враћамо на Споразум из Нице који предвиђа Унију са 27 чланица. То значи да нема даљег проширења.

Никола Саркози, председник Француске, o ирском "не" Лисабонском уговору, 21. јун 2008, "Политика"

Не може нам нико ништа (јачи смо од космоса)

Горан Свилановић Понавља се ситуација која се десила после референдумског 'не' Уставу ЕУ у Француској и Холандији. Као и тада, ни ово што се дешава сада нема никакве везе са нама. Они то морају међу собом да реше.

Горан Свилановић, функционер Пакта за стабилност југоисточне Европе, o ирском "не" Лисабонском уговору, 21. јун 2008, "Прес"

Принципијелна трговина

Борис Тадић Што пре формирамо владу, имаћемо више времена да радимо на реализацији њених циљева и остваривању претпоставке за формирање социјално одговорне владе.

Борис Тадић, председник ДС-а, о почетку разговора ДС-СПС/ПУПС/ЈС, 21. јун 2008, "Б92"

Принципијелна трговина

Ивица Дачић Нас не интересује политичка трговина у смислу једног, два или три министарства – нас интересује једино политика коју ова будућа влада треба да води.

Ивица Дачић, председник СПС-а, о почетку разговора ДС-СПС/ПУПС/ЈС, 21. јун 2008, "Б92"

Принципијелна трговина

Томислав Николић Евентуална коалиција листе За европску Србију и странака окупљених око СПС-а је коалиција против СРС, овог пута и против ДСС-а. Сваки пут када се против нас прави коалиција прави се, уствари, против Србије.

Томислав Николић, заменик председника СРС-а, о почетку разговора ДС-СПС/ПУПС/ЈС, 21. јун 2008, "Танјуг"

Принципијелна трговина

Велимир Илић Ивица Дачић је то планирао одавно, већ и пре избора, и за време председничких избора. Ово је било фолирање, припремање јавног мнења да прихвати нешто што је неприродно и што је тотално кршење свих договора и свих пројеката који су били уходани у Србији.

Велимир Илић, председник НС-а, о почетку разговора ДС-СПС/ПУПС/ЈС, 21. јун 2008, "Танјуг"

Принципијелна трговина

Андреја Младеновић Владе које се праве на тајним састанцима и под утицајем тајкуна и страних амбасадора неће ништа добро донети Србији.

Андреја Младеновић, портпарол ДСС-а, о почетку разговора ДС-СПС/ПУПС/ЈС, 21. јун 2008, "Бета"

Што јес' јес' – најгори је СПС!

Ивица Дачић Различите увреде, ниподаштавање и претње које су ових дана долазиле од представника ДСС-а и НС свакако нису биле допринос и не показују да то могу бити односи коректности између коалиционих партнера.

Ивица Дачић, председник СПС-а, 21. јун 2008, "Б92"

Што јес' јес' – најгори је СПС!

Мирослав Маркићевић Све је могуће. С тим што сам убеђен да ће бирачи СПС-а казнити ту коалицију уколико уђе у комбинацију са ДС. То је крајње неприродна коалиција која нема ништа заједничко у себи, а морам да признам да је и крајње неморална.

Мирослав Маркићевић, председник ИО НС-а, 21. јун 2008, "Правда"

Званични неформални разговори

Оливер Дулић Ја имам свакодневне контакте овде у парламенту с људима из СПС-а, пијемо кафу и то су неформални разговори, ја сам функционер странке.

Оливер Дулић, донедавни председник Скупштине из ДС-а, 21. јун 2008, "Политика"

Коалиција за политичку деконтаминацију

Никола Самарџић ЛДП ће подржати владу демократа и социјалиста јер та влада би требало да буде на европском путу. Гест ЛДП-а је у том смислу политичка инвестиција. Пред Ивицом Дачићем је тежи задатак, јер је једини излаз из ситуације у којој се налази да демилитаризује и денацификује политику и организацију коју заступа.

Никола Самарџић, члан Председништва ЛДП-а, 21. јун 2008, "Данас"

Коалиција за политичку деконтаминацију

Драган Ђилас Исте групације ће формирати власт на нивоу Србије, Војводине и у Београду. Формираће се влада о којој се много прича у медијима. Бићу градоначелник, јер Београд не може да има 'машиновођу' у лику Војислава Шешеља.

Драган Ђилас, кандидат ДС-а за градоначелника Београда, 21. јун 2008, "Глас јавности"

Кадар (у Хаг) стићи и (научно) утећи

Зоран Красић Ко год оде у Хаг постоји и та могућност, да неће жив изаћи, али када се ради о Шешељу ту просто нема места страху. Он је професор права, доктор наука и не сумњам да ће победити Трибунал. Тужилаштво је разочарано и не могу да изађу на крај са његовом одбраном. Он је прожет науком и сваки његов став је заснован на научној анализи.

Зоран Красић, шеф правног тима Војислава Шешеља, 21. јун 2008, "Правда"

Све је у најбољем нереду

Томислав Николић Јесте, истина је да сам се чуо са Шешељем, и могу вам рећи да је све у реду. Шешељ ме је и за интервју који сам дао за ваше новине и рекао ми је да је већ обавештен да сте ви злонамерно пренели тај мој интервју. Не кажем ја да сте ви то урадили злонамерно, ви сте пренели тачно шта сам ја рекао, али верујем да нисте имали простора да га у целости објавите, па су нека објашњења мојих реченица недостајала.

Томислав Николић, заменик председника СРС-а, 21. јун 2008, "Газета"

Не верујемо јер је замисливо

Хаџи Драган Антић Марија Милошевић и ја смо добри пријатељи. Могу да кажем да сам на турнеји Београд-Москва-Цетиње. Недавно сам посетио њену мајку и брата у Москви, а сада сам дошао и код ње. Она је добро, као и Мира и Марко. Задовољни су ослобађајућом пресудом изреченом Марку Милошевићу. Али, важно је знати да политика нема никакве везе са таквом одлуком суда. Он није учествовао у суђењу, а судија је пресудио да нема његове кривице. То је била једна од ствари која му је намештена и суд је то увидео.

Хаџи Драган Антић, бивши директор "Политике" и садашњи издавач књиге "Пре и после" Мирјане Марковић, 21. јун 2008, "Правда"

Срболекс

Слободан Самарџић Кад кажете Кркобабић одлучио, то ми делује стравично.

Слободан Самарџић, 20. јун 2008, "Политика"

Принципијелна трговина

Божидар Ђелић Ништа не знам о томе да је склопљен договор између ДС-а и СПС-а о новој влади... Изненадило би ме то.

Божидар Ђелић, одлазећи потпредседник Владе из ДС-а, 20. јун 2008, "Шта радите, бре?" РТС-а

Што јес' јес' – најгори је СПС!

Слободан Самарџић Лично желим да их [социјалисте] више не видим. Ја не могу Дачића да избацим из преговора, ја могу једино из свог стана да га избацим, и учинио бих то.

Слободан Самарџић, потпредседник ДСС-а, 20. јун 2008, "Политика"

Не може нам нико ништа (јачи смо од космоса)

Слободан Самарџић Мислим да ово можемо комотно да посматрамо са једне безбедне, објективистички, теоријске, супериорне дистанце. Из космоса. [...] Обећања о кандидатури Србије до краја ове године и чланству у ЕУ до 2012. су најобичнија играрија. Просто ме запањује неозбиљност и безобразлук људи који тако заводе грађане.

Слободан Самарџић, потпредседник ДСС-а, o ирском "не" Лисабонском уговору, 19. јун 2008, "Политика"

Не може нам нико ништа (јачи смо од космоса)

Оливер Дулић Резултат ирског референдума је шокантан.

Оливер Дулић, члан Председништва ДС-а, o ирском "не" Лисабонском уговору, 19. јун 2008, "Политика"

Срболекс

Борис Тадић Председавајући Скупштине [Јован Кркобабић] ради свој посао на најбољи могући начин штитећи Устав и пословник о раду, и то је за поштовање. Тиме што није удовољио захтеву неких странка и заказао нелегитимну седницу парламента председавајући је показао висок степен одговорности. Сматрам да су неприхватљиве претње које су упућене најстаријем посланику који тренутно седи на челу једне од најважнијих институција у земљи.

Борис Тадић, председник Србије, 19. јун 2008, "Политика"

Претња притиском

Изјаве.нет Председник није мислио на физичке претње, већ на притиске садржане у изјави премијера Војислава Коштунице.

прес-служба Бориса Тадића, 19. јун 2008, "Политика"

Званични неформални разговори

Жарко Обрадовић Има страшног медијског притиска, па и случајни сусрет два функционера из различитих странака добија значај званичних преговора.

Жарко Обрадовић, заменик председника СПС-а, 19. јун 2008, "Политика"

Званични неформални разговори

Жарко Обрадовић Дакле, не разговарамо са ДС-ом.

Жарко Обрадовић, заменик председника СПС-а, 19. јун 2008, "Политика"

Све је у најбољем нереду

Томислав Николић Наљутило ме је када је Шешељ са Коштуницом склопио договор да овај буде мандатар за састав владе СРС-ДСС. Шешељ се са Коштуницом договорио иза мојих леђа.

Томислав Николић, заменик председника СРС-а, 19. јун 2008, "Глас јавности"

Све је у најбољем нереду

Томислав Николић Шешељев став је дуго био да Србија не треба да има никакве везе са ЕУ, већ да треба да се определи за сарадњу с Кином, Русијом, Индијом... Међутим, време је јасно показало шта се догађа кад Унија заврне славине Србији, тако да смо се усагласили да смо за ратификовање ССП-а, али уз истовремено усвајање једне декларације којом се тумачи Резолуција 1244 и потврђују територијални интегритет и суверенитет Србије.

Томислав Николић, заменик председника СРС-а, 19. јун 2008, "Прес"

Срболекс

Јован Кркобабић Немам овлашћења за сазивање ванредне седнице по било ком питању, нити могу да уврстим неку нову тачку у дневни ред конститутивне седнице, који је утврђен Уставом. Иначе бих, да могу, врло радо изашао у сусрет захтеву ДСС-а за заказивање ванредне седнице посвећене Космету.

Јован Кркобабић, као председавајући Скупштине, 18. јун 2008, "Политика"

Све је у најбољем нереду

Томислав Николић Чак и ако је Шешељ разговарао са Коштуницом, ти разговори нису били јавни. Ако је разговарао, ја за те разговоре нисам знао. Први пут кад смо Војислав Шешељ и ја разговарали и он изнео ту идеју, избори су већ били завршени.

Томислав Николић, заменик председника СРС-а, 18. јун 2008, "Недељни телеграф"/"Газета"

Срболекс

Питер Фејт Ако нас не прихвате српске заједнице на Косову, имаћемо проблема са применом наших планова. Много ће зависити од тога хоћемо ли у Београду имати владу која ће бити пријатељски настројена према ЕУ.

Питер Фејт, шеф Еулекса, за "Њујорк тајмс", 17. јун 2008, "Политика"

Срболекс

Војислав Коштуница Председавајући Скупштине Србије Јован Кркобабић без консултација са парламентарним странкама одлучио да не закаже ванредну седницу Скупштине. Кркобабић и политичке опције које стоје иза такве одлуке сносиће одговорност ако Еулекс буде распоређен на Косову.

Војислав Коштуница, одлазећи председник Владе, 17. јун 2008, "Бета"

Што јес' јес' – најгори је СПС!

Драган Шормаз То што се дешава не говори у прилог СПС-у. Ми у ДСС-у смо хришћани, увек окренемо и други образ и некад нас то скупо кошта.

Драган Шормаз, потпредседник ИО ДСС-а, 17. јун 2008, "Политика"

Званични неформални разговори

Влајко Сенић Видели сте да су стигле званичне потврде из СПС-а да је у протеклом периоду било неформалних, али – рекао бих – озбиљнијих разговора него што су били они формални.

Влајко Сенић, функционер Г17 Плус, 17. јун 2008, "Шта радите, бре?" РТС-а

Стара проевропска нада

РТС СА ПАЛМОМ И БЕТОВЕНОМ У ЕВРОПУ

РТС, назив перформанса омладине НС-а, у оквиру којег је у Председништву Србије остављена саксија са палмом и диск с музиком Лудвига ван Бетовена и Фредерика Шопена, 17. јун 2008

Пратите траг новца (и киселе воде)

Синиша Вучинић Млађан Динкић, који тада није имао неку функцију у власти, заказао ми је састанак испред Дирекције ЈУЛ-а, код ресторана 'Стара Херцеговина'. Ту ми је рекао: 'Има неки новац на Кипру, што су ваши изнели, даћу ти милион америчких долара да организујеш убиство Милошевића и да се то припише његовом самоубилачком гену'. Ја сам то одбио и рекао му да је битанга!

Синиша Вучинић, оптужени на суђењу за ометање хапшења Слободана Милошевића, 17. јун 2008, "Глас јавности"

Стварно и немогуће

Лука Мичета Ја вам стојим ту, а да видимо ко је бараба Нино Брајевић [председник УНС-а], који је ратни хушкач, подржавао пљачкање беле технике – сад хоће да узме Танјуг! Неће га узети!

Лука Мичета, као директор "Танјуга", полицајцу, поводом шестог покушаја исељавања Танјуговог Прес-центра, 17. јун 2008, "Шта радите, бре?" РТС-а

Не може нам нико ништа (јачи смо од космоса)

Хавијер Солана Неће бити паузе у проширењу ЕУ.

Хавијер Солана, високи представник ЕУ за спољну политику и безбедност, o ирском "не" Лисабонском уговору, 16. јун 2008, "Танјуг"

Што јес' јес' – најгори је СПС!

Драган Шормаз Па онда, ми испадосмо будале, јер преговарамо званично. Знало се шта нудимо, за шта се залажемо, а они преговарају тако да јавност појма нема о чему се ради. Таква влада неће бити добра за Србију. У ствари у целој ситуацији нису ту криви ни Борис Тадић, а ни Ивица Дачић – кривци су амерички и британски амбасадор.

Драган Шормаз, потпредседник ИО ДСС-а, 16. јун 2008, франкфуртске "Вести"

Коалиција за политичку деконтаминацију

Расим Љајић Влада са СПС је последица изборних резултата и политички прагматизам и интереси земље нас руководе ка формирању ове коалиције. То није претерана платонска љубав нити брак из љубави, али није ни прање биографија за чланове СПС.

Расим Љајић, председник Санџачке демократске партије са листе За европску Србију, 16. јун 2008, "Блиц"

Стара проевропска нада

Стивен Вордсворт Не, није мој посао да креирам владу Србије. Став британске владе јесте да је Србији потребна проевропска влада, да би страни инвеститори дошли и уложили новац.

Стивен Вордсворт, амбасадор Велике Британије у Београду, конференција за новинаре у Јагодини, 16. јун 2008, РТС

Стара проевропска нада

Драган Марковић Палма Тражим да се Србији омогући што бржа интеграција у европске економске токове. Надам се да ће тај дан врло брзо доћи, имајући у виду да ће бити формирана проевропска влада. У начелу са надам да ће доћи договора са ДС-ом. [...] Хтео то неко признати или не, захваљујући Јединственој Србији и нашем принципијелном односу, Србија улази у ЕУ.

Драган Марковић Палма, председник ЈС-а и општине Јагодина, конференција за новинаре у Јагодини, 16. јун 2008, РТС

Пратите траг новца (и киселе воде)

Александар Вучић Не кажем да је кривица ДСС-а, зато што је Кондолиза Рајс звала Ердогана, а Ердоган звао Угљанина, а Динкић носио паре…

Александар Вучић, генерални секретар СРС-а, 16. јун 2008, "Политика"

Пратите траг новца (и киселе воде)

Славица Ђукић-Дејановић Осећала сам и људску и професионалну потребу да будем поред њега [ Слободана Милошевића ] . И не кајем се. А то што су урадили те ноћи [ хапшења ] , укључујући долазак Чедомира Јовановића и Легије у вилу у Ужичкој, никада нећу заборавити. У вили није било ни воде, ни струје, а Милошевић се бријао киселом водом пре него што су га одвели.

Славица Ђукић-Дејановић, потпредседник СПС-а, 16. јун 2008, "Прес"

Пратите траг новца (и киселе воде)

Михаило Марковић Данас је Социјалистичка интернационала оруђе светског глобализма. Она је дефинитивно издала идеју социјализма. У њој седе углавном амерички плаћеници. За социјалдемократе важи исто. Па и Солана је социјалдемократа! То су сви они који служе америчким интересима а зову се социјалдемократе.

Михаило Марковић, академик и један од оснивача СПС, 16. јун 2008, "Курир"

Не верујемо јер је замисливо

Расим Љајић Не могу ни да замислим да би неко из наше листе могао да позове судију и каже: Ослободите овог човека да би ми формирали нашу владу!

Расим Љајић, председник Санџачке демократске партије са листе За европску Србију, 16. јун 2008, "Блиц"

Стварно и немогуће

Мирко Цветковић Све је теоретски могуће. Теоретски ми можемо да се договоримо да пошаљемо Србина на Месец, да онда сви примамо по 20 одсто плате да би нам он за пет година махао са Месеца.

Мирко Цветковић, одлазећи министар финансија из ДС-а, на питање колико је са оваквим буџетом могуће испунити предизборна обећања, 16. јун 2008, "Политика"

Стара проевропска нада

Ђорђе Вукадиновић Европљанин.

Ђорђе Вукадиновић, уредник НСПМ-а, описујући једном речју Драгана Марковића Палму, 15. јун 2008, "Двоугао" ТВ "Б92"

Што јес' јес' – најгори је СПС!

Велимир Илић Што се мене лично и Нове Србије тиче, нема више шта да причамо са оним Дачићем коферчетом! Чујем да је сада отишао да се поклони шпанском краљу, пре тога је био код оног Грка, а овамо као нема времена да се види са нама, неће да се јави када га зовемо... Па, шта он, молим вас, мисли?! Да је најбитнији фрајер у Србији и да може да ради шта хоће?!

Велимир Илић, председник НС-а, 14. јун 2008, "Прес"

Званични неформални разговори

Александар Вучић Ево на пример Оливер Дулић, тај не памти кад је ручао код куће, сваки дан с другим социјалистом у другој кафани. Људи из безбедносних структура Бориса Тадића свакодневно одлазе у Јагодину код Палме, а Мирко Цветковић вечера с Јованом Кркобабићем.

Александар Вучић, генерални секретар СРС-а, 13. јун 2008, "Курир"

Коалиција за политичку деконтаминацију

Александар Антић Молим да се не праве спекулације на тему поузданости СПС. Тамо где од нас искључиво зависи ми доносимо сопствене одлуке, тамо где не зависи ми морамо да имамо озбиљне консултације унутар коалиције и не бих доносио преурањене закључке.

Александар Антић, председник београдског одбора СПС-а, 14. јануар 2008, РТС