У служби народа (и отаџбине)

Александар Вучић Влада Србије је увела ванредну ситуацију, дали смо све од себе и спасли хиљаде људи. [...] Како год да смо урадили, ви ћете рећи да не ваља. Истог дана била су питања: „Где си био, Томо?“ и „Шта ћеш свуда, Вучићу“? Договорите се - да ли треба да будемо нигде или свуда?

Александар Вучић, премијер Србије, обраћање опозицији у Скупштини Србији после великих поплава, „Између два петка“ Радио Београда 1

Пакт са Фаустом

Мирослав Лазански Хоће ли неко због свега овога и одговарати? Или нова елита има фаустовску нагодбу са старом елитом. Нико није крив...

Мирослав Лазански, војно-политички коментатор, о девастацији Војске Србије и последицама великих поплава, „Политика“

Чувај се екселенције, чак и када топло препоручује

Мирослав Лазански Око суспензије служења редовног војног рока у овој земљи није било референдума. На Западу је референдум обавезан и када се одлучује хоће ли продавнице радити недељом до 12 сати. Претходни корифеји војне мисли одлучили су да Војску Србије устроје онако како је то тражио НАТО. [...] Сећам се једног скандалозног интервјуа тадашњег америчког амбасадора војном листу „Одбрана”, где нам је његова екселенција топло препоручила да у систему одбране задржимо пар хеликоптера за мировне мисије.

Мирослав Лазански, војно-политички коментатор, „Политика“

Војска од папира

Мирослав Лазански Да је Војска Србије имала већи број припадника, или резерву, онда не би „Кобре“ спасавале Шабац, [...] носе[ћи] џакове са песком; али то може да изгледа као да је за наш систем одбране дошао тренутак смака света. Јер, шта је са осам резервних пешадијских бригада војске које имамо? Постоје ли оне само на папиру?

Мирослав Лазански, војно-политички коментатор, о великим поплавама, „Политика“

Поскок из понора

Мирослав Лазански Ми ресурса за такав сценарио нисмо имали, да ли због тога што су средства за водопривреду још раније ненаменски потрошена или што су реформатори у последњих двадесетак година хтели да преко ноћи преобрате Србију из социјализма у капитализам све образлажући то једном старом изреком: „Немогуће је прескочити понор у два скока“. Та два скока, условно речено, били су владавина Слободана Милошевића и владавина демократа после 5. октобра 2000.

Мирослав Лазански, војно-политички коментатор, о великим поплавама, „Политика“

Примерено и мудро ћутање

Џефри Сакс Позиција Србије око украјинске кризе је мудра и примерена.

Џефри Сакс, амерички професор економије, РТС

Аписов принцип

Душан Батаковић Да је Апис хтео да убије Фердинанда, послао би тројицу искусних; не би се ослонио на неискусне младиће.

Душан Батаковић, историчар, на конференцији „Европска трагедија 1914. и мултиполарни свет 2014: историјске поуке“, „Блиц“

Демократе горе, сви остали стој!

Гордана Чомић Србија је имала приличан број лоших влада у историји, али ова је најлошија. Зато - доле влада! Сваки дан морамо да понављамо да је данас дан локалних избора у Србији и да склонимо тај хохштаплерај у Србији. Сваки дан морамо да делимо и да дајемо. Свима нам је странка дала више него ми њој.

Гордана Чомић, председник Форума жена Демократске странке, на Изборној скупштини странке, „Блиц“

Неко ко (не) зна с парама

Зоран Живковић Да позовете човека из невладиног сектора, који никада није радио са парама и који никада није обновио нешто, потпуна је фарса. Као кад ставите новинаре да истражују убиство новинара. То може и да се преведе као - нисам сигуран да ови моји неће да краду, па онда морам да ставим Марка Благојевића да он то штити, па и ако се украде, онда ће он бити крив.

Зоран Живковић, председник Нове странке, о именовању Благојевића на чело Канцеларије за обнову и развој поплављених подручја, „Бета“

Ако је за вајду, доста је

Бакир Изетбеговић Не сматрам да је било потребно да Вучић, током посете БиХ, упућује извињења како су то неки очекивали. Мислим да је за сада од Вучића довољно. Нека смири страсти на Балкану, нека поведе Србију куда треба, а изјаве о извињењу ће ваљда доћи с временом.

Бакир Изетбеговић, председавајући Председништва БиХ, у интервјуу за „БХ телевизију“, „Танјуг“

Свој међу својима

Бојан Пајтић Наша странка показује демократски капацитет и излази јача. Само смо због трулог компормиса 2012. изашли слабији. Ако и Ђилас победи данас, победиће неко мој. У ДС никад више не сме да важи мишљење само једног човека. Не треба нам вођа, већ координатор.

Бојан Пајтић, кандидат за председника ДС, на Изборној скупштини странке, „Блиц“

До последњег грама

Драган Ђилас Не постоји ни грам шансе да ја или Пајтић напустимо странку.

Драган Ђилас, председник ДС, о себи и свом противкандидату на Изборној скупштини странке, „Блиц“

Каква вам је култура, такав бих вам ја била министар

Зорица Брунцлик Пристала бих, јер када видим ко је све био на месту министра културе, зашто не бих и ја. Била бих одличан министар. [...] У Србији нема разумевања да је култура драгоцени пелцер, који треба неговати. Неће се то схватити овде бар још 50 година. Култура је као корен, важан за све што из њега ствара, а не лист који опада и нестаје, па чекамо да други крене да пупи.

Зорица Брунцлик, естрадна певачица, портал „vesti-online.com“

Политичке болести

Зорица Брунцлик Бавила бих се ја опет политиком, али то није могуће. [...] Од мене су се увек сви [странке] склањали, као да имам неку заразну болест.

Зорица Брунцлик, естрадна певачица, портал „vesti-online.com“

Устав с (мађарским) нагласком

Шандор Егереши У Уставу Србије би требало да се нагласи како у Војводини живе равноправни грађани и равноправне националне заједнице, а не мањине. Аутономију покрајине требало би да дефинишемо уставним законом који је виши акт од статута, али још увек нижи од устава. Постоје позитивни примери Јужног Тирола у Италији и шпанских покрајина Баскије и Каталоније.

Шандор Егереши, функционер СВМ, о доношењу новог Устава Србије, „Вечерње новости“