И Хашки трибунал има душу

Биљана Србљановић Максимална [казна] је доживотна, како су неки и очекивали с обзиром на најтеже злочине за које му [Караџић] се судило. Али је 40 година по нашем закону максимална казна. [...] Хашки суд му, дакле, није изрекао своју него нашу највећу казну и зато мислим да је то симболички у реду, у реду је порука која се тиме шаље, иако у његовом случају, с обзиром на године старости, то суштински значи доживотну пресуду.

Биљана Србљановић, драмски писац и књижевница, поводом првостепене пресуде Радовану Караџићу пред Хашким трибуналом, „Блиц“

Опкољавање и (финансијско) заробљавање

Небојша Катић Не иде се ка бескаматном новцу, новац неће бити опште добро већ ће, као и до сада, бити добро банака. Ако дође до укидања готовинског новца, он ће још више постати добро банака. Што се власти тиче, њу одавно преузимају или су већ преузеле корпорације.

Небојша Катић, економиста и пословни консултант из Лондона, о монетарној политици у свету, „nkatic.wordpress.com“

Преки (хашки) суд

Матија Бећковић То значи да је осуђен на смрт, али сад се смртна пресуда у његовим годинама, бројем казано има их 71, зове 40 година. То је политички коректније име за смртну пресуду.

Матија Бећковић, књижевник, о првостепеној пресуди Радовану Караџићу пред Хашким трибуналом, „Блиц“

Terra incognita

Чедомир Антић Чињеница је да је Сребреница један тежак злочин, али и да је Сребреница простор који је јако сложен. Треба прочитати књигу „Историја Југославије“ од Мари-Жанин Чалић, историчарке која није Српкиња, па видети какав је то терен и онда доносити пресуде о томе. Радован Караџић је творац једне српске државе и по томе ће ући у историју. Да су дозволили да се мирно расплете криза 1992. године, он би био гувернер једног кантона Босне и Херцеговине и никад не би ово урадио.

Чедомир Антић, историчар, поводом првостепене пресуде Радовану Караџићу пред Хашким трибуналом, „Око“ РТС-а

Из евроатлантских уста у хашке уши

Љиљана Смајловић Показало се да је тај суд потпуно селективан и да за неке не важи. Као што не важи за НАТО. Сећате ли се кад је портпарол НАТО-а рекао: Чекајте, не долази у обзир да се Хашки трибунал бави нашим наводним злочинима; прво, ми нисмо починили злочине, а друго - то је суд који је основао НАТО.

Љиљана Смајловић, главни уредник „Политике“ и председница УНС-а, „Око“ РТС-а

Беснило у Белој кући

Љиљана Смајловић Када је НАТО пакт извршио злочине на територији СРЈ (1999), било је логично поставити питање Карли дел Понте да ли ће истражити те злочине. Она је одговорила: „Да, истражићемо“. Када су у Вашингтону то чули, читала сам у „Њујорк тајмсу“, морали су да их скидају кашичицом с плафона колико су побеснели. Онда је Карла дел Понте добила поруку да не сме да покрене ни предистрагу.

Љиљана Смајловић, главни уредник „Политике“, „Око“ РТС-а

Комшије које ће нам бити „одане“ до судњег дана

Горислав Папић Као метафора односа у региону, многи су осветнички дочекали бомбардовање Србије (1999). Насловна страна сарајевских „Дана“ била је „Лепа села лепо горе“. Чак и угледни, сплитски, и до тада антиратни, „Ферал трибјун“ имао је насловну страну: „Доље америчке бомбе“. Хтели су да буду духовити.

Горислав Папић, новинар и ТВ водитељ, „Око“ РТС-а

Сине Томахавче

Љиљана Смајловић Кад поменусте ванредни број [сарајевских] „Дана“ (1999) са насловном страном „Лепа села лепо горе“, главни уредник „Дана“ Сенад Пећанин написао је како је срео таксисту који му је рекао: „Да ми се ноћас син роди, назвао бих га Томахавк.“

Љиљана Смајловић, главни уредник „Политике“, о НАТО бомбардовању СРЈ (1999), „Око“ РТС-а

Врли, нови (и хумани) свет

Чедомир Антић Морам да цитирам једног од најмлађих „отаца друге Србије“, који је био велики патриота до 2000. године, а онда је дошао на власт и продао душу ономе коме се душа обично продаје. Он је рекао: „У Средњем и Новом веку су вође поражених народа черечили, качили на ченгеле, ломили на точку. Данас је свет цивилизованији - воде вас на суд и онда вам закаче реп.“

Чедомир Антић, историчар, поводом првостепене пресуде Радовану Караџићу пред Хашким трибуналом, „Око“ РТС-а

Вера у бољег Вучића (и још бољи НАТО)

Александар Вучић Задатак је коначно укидање вере у бољи небески живот и излазак из зачараног круга и нови пут у живот.

Александар Вучић, премијер Србије, у Варварину, на годишњицу НАТО агресије, „Танјуг“

Избори које су појели скакавци

Војислав Шешељ То је измишљотина да сам у Раковици победио Пекића. У првом кругу избора сам имао више гласова него сви остали кандидати заједно. А Пекића је победио млади радник Караклајић, кандидован испред СПС-а. Он је победио Пекића и Јоцу Марјановића из СПО-а, и ушао у други круг. И ја сам га потукао у другом кругу. Пекић није био са мном у другом кругу.

Војислав Шешељ, председник СРС-а, о поновљеним изборима за посланика 1991. године, у интервјуу за НИН (ВИДЕО)

Како упокојити гласину

Војислав Шешељ Нападају ме, непрекидно, како сам победио Борислава Пекића у Раковици [1991]. Људи измишљају. Ја сам са Пекићем имао два сучељавања [...] и са крајњим поштовањем сам се према њему односио. И данас сматрам да је један од највећих српских писаца. То мислим и за Добрицу Ћосића, и за Палавестру. За Вашег оца [Матија Бећковић] мислим да је највећи српски песник после Његоша.

Војислав Шешељ, председник СРС-а, у интервјуу Ољи Бећковић за НИН (ВИДЕО)

Професије које је избацила поплава

Војислав Шешељ Ко је тај [Драгољуб] Анђелковић? Откад сам се вратио из Хага затекао сам две нове професије у Србији - старлете и политичке аналитичаре. Занимања су им веома подударна, и једни и други се продају за новац. Само су ми старлете много поштеније, јер не глуме.

Војислав Шешељ, председник СРС-а, у интервјуу Ољи Бећковић за НИН (ВИДЕО)

Мала пљачка (страначког) влака

Војислав Шешељ Требало је да ме одстране и преотму странку. То су радиле западне обавештајне службе и то је радио Ђинђић. [Зоран] Ђинђић је ангажовао Љубу [Михајловића] Шиптара, тада директора Комерцијалне банке, и Богољуба Карића да почну да обрађују Томислава Николића, и да му дају мало пара - као за странку. Када је почела обрада, Томислав Николић ми је све причао. Мени су планирали пет година робије, да би преотели странку. Међутим, то је тешко ишло, и један и други су се отимали. А Вучића је почео да обрађије Џејмс Лајон, тадашњи шеф Међународне кризне групе. Он га је довео у везу са Мортоном Абрамовицем [...] најкасније 2004. Онда су се умешали и други, па су Мило Ђукановић, Станко Суботић, Миломир Марић, Томислав Николић и Александар Вучић имали састанак у париском хотелу „Риц“. Видео их је Миодраг Лекић и о томе сведочио.

Војислав Шешељ, председник СРС-а, у интервјуу Ољи Бећковић за НИН (ВИДЕО)

Према свецу и (радикалски) тропар

Војислав Шешељ Хоћу да срушим Вучића и напредњаке, да ми радикали дођемо на власт, а не да се врати булумента - Борис Тадић, Чеда Јовановић, Ненад Чанак и остали. Ја ћу сам да одредим како ћу да кренем на Вучића и Николића, и ко ми је приоритет у тој борби. Сам процењујем ко је најслабија тачка напредњачког режима. Вучића нападам на један начин, Тому Николића на други, остале на трећи... Сваки пут сам оштрије нападао Вучића него Томислава Николића, али Николића сам више вређао.

Војислав Шешељ, председник СРС-а, у интервјуу Ољи Бећковић за НИН (ВИДЕО)