Хисторијско слепило и историјско "не"

Франо Цетинић Податак да је у Француској референдум одржан 29. маја – на годишњицу једног од најтрауматичнијих догађаја у свеукупној европској повијести, на дан пада Цариграда, достатно показује хисторијско слепило и остале симптоме кретенизације европских владајућих елита.

Франо Цетинић, новинар Радија Франс Интернасионал, "Време"

Европа је далеко (испод)

Матија Бећковић У Црној Гори кажу да су стандарди за референдум већ усвојени и да су изнад европских. Ако је тако, неће им бити тешко да их спусте на европски ниво.

Матија Бећковић, академик, "Глас јавности"

Мученик и тортуреник

Милорад Вучелић Лишавање Слободана Милошевића посета његове супруге и сина облик је својеврсног мучења и тортуре.

Милорад Вучелић, потпредседник СПС-а, "Дневник"

Чишћење странке и прљање руку

Драган Бујошевић Препуцавање пред Скупштину ДСС-а се тако може тумачити као обрачун двојице бизнисмена – Зорана Дракулића и Војина Лазаревића – око утицаја на странку, односно њеног председника. Коштуница због тога може да буде и срећан – јер тако моћни људи хоће да удруже своју снагу са странком, и тужан – јер брише разлику између ДСС-а и осталих странака које су показале блискост са неким од новокапиталиста. Проблем је за Коштуницу што ће се прича о сукобу Дракулића и Лазаревића, без обзира колико истине било у њој и да ли је уопште има, користити против ДСС-а увек када странка буде говорила о својим чистим рукама.

Драган Бујошевић, у "НИН"-у

Адресар

Зоран Дракулић Не плашим се за свој живот, али ако ми се нешто деси знајте на коју адресу ћете моћи да се обратите.

Зоран Дракулић, бизнисмен и бивши члан ДСС-а, "Б92"

Аутсајдер опаснији него инсајдер

Ђорђе Вукадиновић Брисање Дракулића из чланства више може утицати на стабилност Владе Србије, него на сам ДСС. Позиција странке је жртвована или бар привремено, да би се учврстила Влада, али мислим да ће последице бити можда најозбиљнији напад на Владу који смо имали у последње време, зато што је сада господин Дракулић опаснији по ту Владу споља, него изнутра. Он би, с места потпредседника странке, био мање опасан по Владу него што ће то сада бити.

Ђорђе Вукадиновић, уредник "Нове српске политичке мисли", "Б92"

Сма(т)рачи

Александар Вучић Ми у Српској радикалној странци управо сматрамо да је будућност најважнија.

Александар Вучић, генсек СРС-а, "Пинк"

Само је привремено спречен да...

Изјаве.нет Другови одборници, Тито је жив, само што ви то још увек не знате.

Миодраг Костић, одборник СПС-а у смедеревској Скупштини

Не плашим се Бога, а ни Централне отаџбинске управе

Изјаве.нет Има једна клаузула у којој се каже да ће мојим одборничким мандатом у сваком тренутку располагати Централна отаџбинска управа Српске радикалне странке и да ћу се њеној вољи безусловно покоравати. Е, то добијете испред цркве и онда се нађете у необраном бостану. Безусловно се ја не заклињем ни мом сину а камоли странци. Не плашим се Бога. Ако сам у име страначког мира гласала да се не купи комби за ретардирану децу и ако ми је Бог опростио то, опростиће ми и ово.

Љиљана Вујовић, бивши одборник СРС-а у Панчеву, "Панчевац"

Саво на бранику правне државе

Саво Кнежевић Као потпредседник Владе Србије Драган Томић је сам одређивао паритете, пошто смо под уценом компензирали уље за воду са Власине, па је, веровали или не, литар јестивог уља вредео као и литар обичне планинске воде. Ипак, још тада сам знао да то не може вечно да траје и, хвала Богу, та су времена уцена на државном нивоу иза нас.

Саво Кнежевић, "дугогодишњи директор" фабрике јестивог уља "Дијамант" и човек коме ни десетак кривичних пријава после 5. октобра није могло ништа, "Врањске"

САНУ као ЈАНУ

Драгослав Михаиловић Српска академија уметности је заблудела Академија. Пуштајући Србију да и даље пропада, онако како је пропадала кроз читав 20. век, САНУ непрекидно седи на клизавој седалици југословенства, бринући једино бригу сопствених некреативних надлежних наука.

Драгослав Михаиловић, на годишњој Скупштини Српске академије наука и уметности

Договор цркву (и помирење) гради

Изјаве.нет Договорили смо се да не одустајемо од обнове цркве деспота Ђурђа у Тврђави. [...] То би требало да буде црква помирења свих генерација.

Томислав Стевановић, директор смедеревског Архива, "Наш глас"

Све је исто само њега нема

Мухарем Баздуљ Они склони мистичној симболици веле да је Ливерпул морао побиједити јер се 'поновила' 1978. Велшка рагби репрезентација поново је освојила Куп нација, Ливерпул је поново изгубио финале енглеског лига-купа од будућег првака, поново је изабран нови папа, поново се оженио принц Чарлс. Све је то лијепо, рекло би се, али трофеја не би било без Бенитезове тактике, Џерардовог трка, Шмицерових голова и Дудекових одбрана. Помози сам себи, па ће ти и Бог помоћи – тако вели пословица.

Мухарем Баздуљ, књижевник, о фудбалској утакмици Ливерпул-Милан, "Време"

Пазар еротике

Мирјана Бобић-Мојсиловић Логика мушкараца (баш ме брига, добијам за џабе оно што бих морао да платим), логика стриптизета (покажи шта знаш), али и једни и други фасцинирани су телевизијом – бити на телевизији, па макар и са нечијом руком на вашем шлицу, и бити на телевизији тако што вам обрисе лица замагљују стидне длачице – свеједно.

Мирјана Бобић-Мојсиловић, о сајму еротике, "Блиц"