Нада прва умире

Небојша Катић Извесно је да власт „стварну ствараност“ покушава да замени некаквом бољом, имагинарном. Ако у таквој стварности власт и може живети (бар неко време), грађани свакако не могу. То игнорисање и негирање стварности смета готово и више од лошег живота у њој. Са лошом стварношћу се може живети када постоји нада, када грађани виде да је држава на правом путу и да се њом професионално управља. Али, нада не може опстати у амбијенту неистина и манипулација.

Небојша Катић, економиста, у чланку „Лакоћа празних обећања“, „Политика“

Благовесник и доктор (без покрића)

Небојша Катић Ни министар финансија [Синиша Мали], иначе доктор економских наука, није желео да заостане у објави радосних вести. Он тврди да ће Србија, по проценама ММФ-а и Светске банке, бити доминантна економија у региону до 2023, те да се Србија (по стопама раста) више не такмичи са земљама региона, већ је прешла на шири терен и такмичи се са земљама целе Европе. Овде није јасно шта се под „доминантном економијом“ подразумева, шта ће се то променити у наредних пет година, и у чему ће то Србија доминирати до 2023. Укратко, све је небулозно и у наговештају, мада, мора се признати, одлично звучи. Српски званичници су, нема сумње, регионални лидер у игнорисању чињеница и објавама оптимистичких процена без покрића.

Небојша Катић, економиста, у чланку „Лакоћа празних обећања“, „Политика“

Необичан таленат

Небојша Катић Отварајући последњу деоницу јужног крака Коридора 10, председник Србије није одолео да један објективно важан и радостан догађај зачини неутемељеним обећањем. Председник [Вучић] је изјавио је да ће се „Србија тркати са свима и престићи многе који су били далеко испред нас“. Председник није навео које су то „многе државе“ које Србија намерава да престигне, у чему ће их престићи, нити када би се то могло догодити. Ово није први пут да председник даје овако – послужимо се еуфемизмом – необичне изјаве.

Небојша Катић, економиста, у чланку „Лакоћа празних обећања“, „Политика“

Више се плашим козјег гулаша него бомби

Ивица Дачић Експлозија је снажно одјекнула и председник Сомалије се тргнуо на то. Ми смо на то навикли, нас су бомбардовали.

Ивица Дачић, министар спољних послова, који је био у председничкој палати у Могадишу у време напада терориста, „Танјуг“