Васељенски патријарх по први пут међу Црногорцима

Мило Ђукановић Добио сам писмо [Васељенског патријарха Вартоломеја] недељу дана након што га је објавила Митрополија црногорско-приморска и садржај писма упућује на то да је писано у Црној Гори.

Мило Ђукановић, председник Црне Горе, о ставу Цариградске патријаршије о цркви у Црној Гори, у интервјуу за РТЦГ, РТС

Име патријарха се зна, играмо за лаичку публику

Мило Ђукановић Неупитно да је постојала аутокефална Црногорска православна црква, коју је основао тадашњи господар Црне Горе Иван Црнојевић. [...] Неупитно је право актуелне Црне Горе да, бавећи се идентитетским питањима и темељећи своју духовност, крене у операцију обнове Црногорске православне цркве. Држава није обновљена за годину дана, па тако неће ни аутокефална ЦПЦ. Потребно је направити добру стратегију и ја немам дилему какав ће бити исход ове борбе. Дакле, Црна Гора ће без сумње имати аутокефалну цркву.

Мило Ђукановић, председник Црне Горе, у интервјуу за РТЦГ, РТС

Мило, православац најстарији

Мило Ђукановић Модел за превазилажење подела видим у формирању Православне цркве Црне Горе, која ће отворити врата за све верујуће људе православне вероисповјести, а која ће допринети даљој друштвеној кохезији Црне Горе. Желим да помогнем да изађемо из овог стања дубоког раскола унутар православног бића Црне Горе и из тог пројекта ни најмање не искључујем Митрополију црногорску-приморску и њихово свјештенство, и врата су им широм отворена да буду дио овог рјешења, а не да традиционално остану дио проблема.

Мило Ђукановић, председник Црне Горе, у интервјуу за РТЦГ, РТС