Одвикавање од болести независности

Вук Драшковић Суверенитет је војна, полицијска, законодавна, правосудна и извршна власт државе над одређеном територијом. Дакле, све оно што је Србија изгубила на КиМ у рату са НАТО пактом који су скривили Милошевић, ЈУЛ и СРС. И чему данас везивање камена око врата Србији да се бори да одбрани оно чега нема и да тиме заправо амнестира политику која је кривац за губитак суверенитета над Косовом. Одатле произилазе главна наша каскања и заостајања на путу ка ЕУ.

Вук Драшковић, председник СПО-а, 25. октобар 2008, "Данас"

Сувише можда релативно

Диана Драгутиновић Ако неко у Влади мисли да повећа пензије на 70 одсто зараде, то само значи да су му пензије најважнији издатак и да ће се одрећи, рецимо, Коридора 10.

Диана Драгутиновић, министар финансија, 24. октобар 2008, "Данас"

Правићемо Палму од блата (и жирафу од пластелина)

Драган Марковић Палма Јагодински зоолошки врт добиће жирафу на поклон и ја ћу жирафу довести испред Скупштине Србије да је покажем, а показаћу и отпремницу одакле је стигла. Жирафа је врло популарна животиња, ових дана, и ја захваљујем новинарима што ми праве овакав маркетинг. Баш ме је звао један господин из Америке да ме пита ко ми ради овако добар маркетинг, а ја кажем – не кошта ме, не плаћам ништа.

Драган Марковић Палма, градоначелник Јагодине, 24. октобар 2008, "Политика"

Дозвољене грешке

Славица Ђукић-Дејановић Стављам на гласање предлог народног посланика Наде Коштунице...

Славица Ђукић-Дејановић, председница Скупштине, о предлогу Наде Колунџије, шефа посланичке групе ЗЕС-а, 24. октобар 2008, "Политика"

Кандидатура за Еулекс

Оли Рен Очекујем кандидатуру Србије за Европску унију до краја наредне године и надам се да ће Београд поштовати одлуку Косова да буде независно. Централна тачка европске политике на Балкану биће наредне године Косово, а најважније је да тамо почне да функционише мисија Еулекс.

Оли Рен, комесар ЕУ за проширење, у Варшави, 23. октобар 2008, "Бета"

Одвикавање од болести независности

Вук Драшковић Ми смо тај споразум [ССП] потписали без Косова и он се не односи на Косово. И не може се односити на Косово, јер Србије тамо нема. Нема никакве државне власти над Косовом. Па и кад се буде одлучивало о пријему Србије у ЕУ сигурно да ће Србија ући у ЕУ без Косова.

Вук Драшковић, председник СПО-а, 23. октобар 2008, "Политика"

Одвикавање од болести независности

Вук Драшковић Захваљујући мом боравку тада [1999. године] у Савезној влади, данас су многи, можда и ви лично, живи. Све би то било поубијано да није било тада СПО-а у влади који је заштитио демократску опозицију.

Вук Драшковић, председник СПО-а, 23. октобар 2008, "Политика"

Социјална катастрофо, из два дела, никад нећеш бити цела!

Ненад Чанак Руси су пробали још 1948. године да преузму НИС, ово данас нема никакве разлике, ово је суштински покушај уништења независности Србије. Јер ту је сад – да употребим неку нежну реч – велеиздаје, коју је починила влада Коштунице др Војислава, а то је предавање комплетног енергетског система у руке Русима.

Ненад Чанак, председник ЛСВ-а, 23. октобар 2008, "Прес претрес" ТВ "Пинк"

Социјална катастрофо, из два дела, никад нећеш бити цела!

Чедомир Јовановић Парадоксално је да су Милошевић и Марјановић водили одговорнију економску политику – а знате какви су они били – од Тадића, Коштунице, Динкића, Лабуса, Илића, Наумова...

Чедомир Јовановић, председник ЛДП-а, 23. октобар 2008, РТС

Сувише можда релативно

Мирко Цветковић Јавна потрошња мора да одреагује, сада овако да кажем, релативно можда делује сувише економским терминима, да би[смо] морали сада да идемо на чвршћу фискалну а мало блажу монетарну политику – а шта то у суштини значи за грађанство? То значи да се, што се тиче монетарне политике, не иде рестриктивно у скупљање ликвидности са нашега тржишта, али зато би фискална политика морала да буде чвршћа у смислу оштрије контроле јавне потрошње и практично, стварање једног одрживог буџета за наредну годину.

Мирко Цветковић, председник Владе, 23. октобар 2008, "Шта радите, бре?" РТС-а

Сувише можда релативно

Ивица Дачић Коридор 10 ће остати, да тако кажем, као споменик рада ове владе. То је велики допринос СПС-а. Многи министри нису ни знали шта је Коридор 10. Многи су мислили да Мркоњић и даље прави мостове од стиропора.

Ивица Дачић, потпредседник владе, 23. октобар 2008, "НИН"

Сувише можда релативно

Млађан Динкић Ако хоћемо да изнесемо акције наших предузећа на берзу мора да постоји берза, берза мора да има добре цене, нећемо ваљда да износимо акције наших предузећа на берзу у сред нижих цена. Ако немачки Дојче банк железница одустала пре два месеца од изношења акција на берзу, ако су одустале све светске компаније, хоћемо ми да будемо луди па да ми...

Млађан Динкић, министар економије, о обећаних 1000 евра бесплатних акција, 23. октобар 2008, "Полиграф" ТВ "Б92"

Ако лауфер лаже, лого не лаже

Гордана Поп-Лазић Председник парламента треба да затражи од надлежних државних органа информацију одакле толики новац новоформираној политичкој партији да шест телевизија преноси њихову оснивачку скупштину? Формирана је прозападна политичка партија, доказ је њен лого, који је само модификован лого немачке фирме MTU, која је у Другом светском рату производила моторе за тенкове 'тигар', а данас прави моторе за тешка возила и тенкове 'леопард 2'.

Гордана Поп-Лазић, посланик СРС-а о СНС-у, 23. октобар 2008, "Политика"

Ако лауфер лаже, лого не лаже

Јадранко Вуковић Томислав Николић је отишао, кад је он напустио СРС, у америчку амбасаду. Амерички амбасадор је позвао енглеског амбасадора, а онда рекао, пред једним малим српским лауфером, да овом госту треба пружити сваку врсту подршке – материјалне, медијске и сваке друге.

Јадранко Вуковић, посланик СРС-а о СНС-у, 23. октобар 2008, "Политика"

Ако лауфер лаже, лого не лаже

Марко Миленковић Како ће Скупштина да ради док по њој ходају духови? Кад [Томислав Николић] убудуће буде помињао Војислава Шешеља, нека каже: 'Боже опрости ми, нисам достојан свом куму име да поменем, али морам да бих оправдао срамоту у коју сам увео и себе и друге људе'.

Марко Миленковић, посланик СРС-а о СНС-у, 23. октобар 2008, "Политика"

Правићемо Палму од блата (и жирафу од пластелина)

Изјаве.нет У току своје посете Јагодини заменица амбасадора САД Џенифер Браш поклонила је градоначелнику Јагодине жирафу играчку.

Рајан Херис, аташе за штампу амбасаде САД, 23. октобар 2008, "Прес"

Дозвољене грешке

Милован Витезовић Професор универзитета, иначе политички аналитичар, Ђорђе Вукадиновић, кога до тада нисам познавао, сем што сам га често виђао на ТВ екранима, претрчао је Васину улицу на недозвољеном месту између тролејбуса да би ми саопштио своје виђење серије, па смо се тек потом упознали.

Милован Витезовић, о својој серији "Вук Караџић", 23. октобар 2008, "НИН"

Кандидатура за Еулекс

Борис Тадић Неће бити проблема са Еулексом ако та мисија испуни одређене услове. Она мора бити под мандатом Уједињених нација, статусно неутрална и не сме да спроводи Ахтисаријев план. У том случају мисија може да се зове како год хоће.

Борис Тадић, председник Србије, у Крагујевцу, 22. октобар 2008, "Политика"

Кандидатура за Еулекс

Изјаве.нет За акцију потписивања петиције против Еулекса одлучили смо се због нејасних, конфузних и непрецизних ставова државног руководства Србије по питању те мисије.

Радован Ничић, председник Скупштине заједнице општина Косова и Метохије, 22. октобар 2008, "Танјуг"

Мисионар с визијом

Велимир Илић Палма не зна ни шта је то Еулекс. Он мисли да се то маже на хлеб!

Велимир Илић, председник НС-а, 22. октобар 2008, "Курир"

Социјална катастрофо, из два дела, никад нећеш бити цела!

Ненад Чанак Не само да смо добили одговор [Владе], него смо нашли начин како да се спречи социјална катастрофа код потрошача гаса. И ја због тога, не само да немам намеру да ускраћујем подршку тој Влади, већ морам да је похвалим да је успела, на моје велико изненађење, да се суочи са овим проблемом.

Ненад Чанак, председник ЛСВ-а, о одлуци Владе да се рачуни за гас плаћају у два дела, 22. октобар 2008, РТС

Социјална катастрофо, из два дела, никад нећеш бити цела!

Мирослав Маркићевић Теоретски је требало повећати цену гаса за 100 посто да би успех Владе био још већи!

Мирослав Маркићевић, заменик шефа посланичког клуба НС-а, 22. октобар 2008, "Проблем" ТВ "Студија Б"

Свету и целом СРС-у

Томислав Николић Србија мора сама да бира своју будућност и зато поручујем свету да – ако је наша садашњост казна, нисмо је заслужили, ако је судбина, нећемо јој подлећи, ако је несрећа, преживели смо и теже.

Томислав Николић, на оснивачкој Скупштини Српске народне странке, 22. октобар 2008, "Политика"

Мењање будућности

Јелена Триван Били смо на супротним странама, али нам није циљ да сада то разматрамо. Не можемо декларацијом променити прошлост, а прошлост укључује и начин на који смо гледали на догађаје. Ипак, сви се ми можемо променити у будућности.

Јелена Триван, портпарол ДС-а, о Декларацији о политичком помирењу ДС-а и СПС-а, 22. октобар 2008, "Политика"

Сувише можда релативно

Милан Марковић Доста више с тим, чим неко освоји власт, доведе нове, своје људе. То се више не може издржати.

Милан Марковић, министар за државну управу и локалну самоуправу из ДС-а, 21. октобар 2008, према "Шта радите, бре?" РТС-а

Мењање будућности

Зоран Живковић Споразум је потписан са странком чије су убице ликвидирале Ивана Стамболића, Славка Ћурувију, челнике СПО и многе друге грађане Србије. Потписан је споразум са странком чији су челници довели Србију на ивицу економске пропасти 1996. године и на ивицу физичког истребљења 1999. године. Сам споразум је пун флоскула које не значе ништа, очигледно је да су га писали људи који су политички неписмени – изгледа као да је изашао из пера Мире Марковић.

Зоран Живковић, бивши премијер и члан ДС-а, о Декларацији о политичком помирењу ДС-а и СПС-а, 21. октобар 2008, "Курир"

Мењање будућности

Мирјана Марковић Онако како ја то видим, реч је о платформи Владе Србије, што је позитивно и добро. Термин 'Декларација о помирењу' је патетичан израз за једну ствар која би требало да је нормална. Тај термин може само да узнемири чланство обе партије. Не доживљавам да то има било какве везе са мном или мојом породицом.

Мирјана Марковић, супруга Слободана Милошевића и избеглица у Русији, о Декларацији о политичком помирењу ДС-а и СПС-а, 21. октобар 2008, "Курир"

Аутобиографска бајка

Слободан Милосављевић Нажалост немам [времена за писање], али књига коју сам недавно објавио је збирка песама које су давно написане... Тренутно радим на роману који би требао да изађе у току следеће године. То је прича о нама, ја сам главни лик у роману, борац у тмурним деведесетим годинама где се јавља велика борба добра и зла...

Слободан Милосављевић, министар трговине и писац, 21. октобар 2008, "Правда"

 Ограничено неспособни

Чедомир Јовановић У априлу смо добили ССП, упркос чињеници да по ко зна који пут Европа прави уступке неспособној Србији.

Чедомир Јовановић, председник ЛДП-а, 20. октобар 2008, "Политика"

Мисионар с визијом

Драган Марковић Палма Када бих се ја лично питао и када бих ја овог тренутка одлучивао о томе, за мене нема никакве разлике да ли се међународне снаге на Косову зову УНМИК или Еулекс.

Драган Марковић Палма, председник ЈС-а, 20. октобар 2008, ТВ "Палма плус"

Мисионар с визијом

Џенифер Браш Више од свега охрабрује ваша подршка европској будућности Србије, нарочито, у овом критичном тренутку, за вашу земљу. Будућност Србије је у партнерству и европским интеграцијама и САД ће наставити да дају подршку на том путу.

Џенифер Браш, заменица амбасадора САД у Београду, на конференцији за новинаре с Драганом Марковићем Палмом, 20. октобар 2008, ТВ "Палма плус"

Нико нема што ће Србин смислити

Борис Тадић Од нас зависи да ли нам се црно пише. Баш у оваквој светској финансијској кризи и у претећој рецесији се можда налази шанса за убрзани развој Србије, можда не на начин који смо предвиђали до данас, али на начин који морамо да осмислимо у годинама које долазе.

Борис Тадић, председник Србије, 20. октобар 2008, РТС

Нико нема што ће Србин смислити

Чедомир Јовановић Председник Републике је код нас и главни уредник свих новина, и председник Врховног и Уставног суда, он је и премијер, и министар, и бави се и концесијом, и спољном политиком, и …

Чедомир Јовановић, председник ЛДП-а, 20. октобар 2008, "Политика"

Свету и целом СРС-у

Александар Вучић ЛДП и СРС се више не боре за гласаче већ за индоктринацију постојећих чланова. То више нису странке, то су секте. Ми желимо да се изборимо за 'мејнстрим' део грађана, значи највећи део бирачког дела који се налази између умерено левог и умерено десног.

Александар Вучић, заменик председника СНС-а, 20. октобар 2008, "Ало!"

Гласни аранжман

Чедомир Јовановић Као што знате, колико вас коштају новине кад изађу из штампарије, без обзира на цену коју одштампате, сваки политичар зна истину о стварним трошковима кампање у којој се бори за сваки глас. На крају, када се подвуче црта, глас у Србији јако тешко може да кошта испод седам евра. Ако се спустите испод тога, као што је урадио ЛДП, немојте да будете изненађени због тога што сте добили 5,2 а не осам процената колико су истраживачи видели до последњег тренутка.

Чедомир Јовановић, председник ЛДП-а, 20. октобар 2008, "Политика"

 Ограничено неспособни

Максим Ферхаген Ако српске власти испуне оно што су нам обећале – да ће у потпуности сарађивати с Хашким трибуналом, а то значи да ће ухапсити Ратка Младића, Холандија ће с великим задовољством бити прва земља која ће ратификовати ССП са Србијом. Ми не тражимо ништа друго од српских власти, осим да испуне обећање. Причао сам са Јеремићем и Тадићем неколико пута о томе. Не тражим нешто што они не могу да ураде – уосталом, зар би обећавали нешто што не могу да ураде?

Максим Ферхаген, министар спољних послова Холандије, 19. октобар 2008, "Дневник"

Одвикавање од болести независности

Вук Драшковић Потребно нам је наше старо срце за ново и највеће прегнуће, да се испред седишта ЕУ што пре залепрша и застава Србије. Тај велики циљ је наша архимедовска тачка ослонца, са полугом на десној страни српског историјског пасоша.

Вук Драшковић, председник СПО-а, на седници ГО странке, 19. октобар 2008, "Курир"

Социјална катастрофо, из два дела, никад нећеш бити цела!

Драган Шормаз Сва ова поскупљења не могу да дестабилизују земљу јер Србија и није стабилна.

Драган Шормаз, посланик ДСС-а, 18. октобар 2008, "Правда"