Споразум о неосакаћивању

Изјаве.нет ДСС и НС најенергичније инсистирају да се пре потписивања Споразума о стабилизацији и придруживању унесе јасна одредба да ЕУ, сагласно својим оснивачким актима, у потпуности гарантује и поштује суверенитет и територијални интегритет Србије у међународно признатим границама. Неопходно је да ЕУ Србији гарантује оно што се гарантује свим осталим чланицама ЕУ и зато ДСС и НС чврсто захтевају заузимање јасног става да ЕУ потписује Споразум имајући у виду целу, а не осакаћену Србију.

ДСС-НС, у саопштењу, 22. децембар 2007, "Танјуг"

Реторика без стилистике

Борис Тадић Потребно је да победимо деведесете године и одлуке које је неко други доносимо у наше име тих проклетих 90-их година, али је потребно и да победимо сами себе.

Борис Тадић, председнички кандидат ДС-а, 22. децембар 2007, "Б92"

Закопавање

Томислав Николић Свесно смо довели у заблуду Бориса Тадића тврдњама да ћемо кампању почети из Крагујевца. То је била замка. Све време смо говорили о Крагујевцу, али смо мислили на борске рударе. Желим да поручим Тадићу да је лако започети кампању на страначким конвенцијама и митинзима у топлим халама, али треба сићи међу рударе и започети кампању у условима у којима они раде.

Томислав Николић, председнички кандидат СРС-а, 22. децембар 2007, "Прес"

Суочавање с преиспитивањем

Изјаве.нет Пошто коалиција ДСС-НС није била у прилици да са својим коалиционим партнерима размотри и усагласи питање председничких избора, претпостављамо да ће коалициони партнери разумети што сада пред очима јавности накнадно морамо покушати да потражимо излаз и дођемо до договора. Наравно, уколико и на страни ДС-а постоји такав интерес.

ДСС-НС, у саопштењу, 22. децембар 2007, "Танјуг"

Живи народни хероји (и херојице)

Богољуб Карић Миланка је одличан кандидат и она није моја замена. Србија у 21. веку има право на жену председника. Она је мајка четворо деце и изврсно осећа све страхоте криминализације нашег друштва. Разуме последице 'беле куге'. Схвата шта значи бити хранитељ породице, а немати егзистенцијалну сигурност јер се читавог живота бавила хуманитарним радом... Патрија[р]хално и патриотски је одана Србији.

Богољуб Карић, председник ПСС-а и супруг Миланке Карић, 22. децембар 2007, "Глас јавности"

Живи народни хероји (и херојице)

Богољуб Карић Ако лидер истински патриотске и демократске странке, који је на прошлим председничким изборима фактички пресудио победу Бориса Тадића, по други пут не добије шансу да учествује на изборима, свака даља прича о Србији као демократској земљи која поштује људска и грађанска права једноставно не пије воду.

Богољуб Карић, председник ПСС-а и супруг Миланке Карић, 22. децембар 2007, "Глас јавности"

Јужна утеха

Клаус Рајнхард На Косову ће највероватније избити сукоби. Не мислим да ће они прерасти у неку врсту грађанског рата зато што је НАТО тамо – спреман је, његови војници знају шта да раде. Биће на улицама и покушаће да спрече насиље. Али они не могу да буду на сваком месту, посебно не током ноћи – шеснаест хиљада војника није много. Зато мислим да ће на Косову избити насиље.

Клаус Рајнхард, први командант КФОР-а, 21. децембар 2007, "ББЦ"

Нечастиви на (нерасписаним) изборима

Велимир Илић Борис Тадић је једна обична сотона! Он је ђаво! Нећемо више да нам безбожник, антихрист, буде на челу државе. Ја сам хришћанин и Србин. Нећу више на било који црквени празник да ме неко узнемирава. Хоћу, брате, да идем на службу, да будем опуштен, идем на славу, да се помолим Богу, и тог дана нећу да размишљам о изборима! И крај! Да ли, бре, Србија једном може да буде нормална држава, да избори не буду више на верске празнике?!

Велимир Илић, председник Нове Србије, 21. децембар 2007, "Курир"

Дефицитарна већина

Оливер Дулић Једна посланичка група у овом тренутку нема посланике у сали, да не улазимо у то. Не верујем да се ради о политичком проблему, него о техничком. Није то први пут да се дешава, сигурно ће тога бити и у будућности, шта да се ради, изгласаћемо буџет следеће недеље.

Оливер Дулић, председник Скупштине, о одлагању гласања за буџет, 21. децембар 2007, "Б92"

Дефицитарна већина

Милош Алигрудић Ма, нису сви били, има ту и неколико мојих, нема то никакве везе, није било и из других странака, па биће првом следећом приликом гласање, договорићемо се са председником парламента да закаже буквално првом приликом.

Милош Алигрудић, шеф посланичког клуба ДСС-а, 21. децембар 2007, "Б92"

Дефицитарна већина

Млађан Динкић Код нас је апсолутна дисциплина – на сва гласања долазимо кад год се договоримо. Ми смо били ту, оно двоје које нису били у клубу били су у околини и спремни да дођу...

Млађан Динкић, председник Г17+, 21. децембар 2007, РТС

 Заувек и (који) дан дуже

Војислав Коштуница Будите уверени да ће Србија – и то не за годину дана, не за десет година, већ заувек – доследно поштовати међународно право и да ће Косово и Метохију сматрати саставним и неотуђивим делом своје територије.

Војислав Коштуница, председник Владе, обраћање Савету безбедности, 20. децембар 2007, "Политика"

Мир у свету & Руси у Србији

Александар Алексејев То је јако деликатно питање и није до сада разматрано. Ми имамо сасвим другачије планове, који се односе, пре свега, на економско присуство и политичку подршку.

Александар Алексејев, амбасадор Руске Федерације, о предлогу Томислава Николића за руску базу у Србији, 20. децембар 2007, "Политика"

Нечастиви на (нерасписаним) изборима

Милош Алигрудић Што се ДСС-а тиче, избори нису расписани.

Милош Алигрудић, шеф посланичког клуба ДСС-а, 20. децембар 2007, према "НИН"-у

Реторика без стилистике

Горислав Папић О Тадићу као председнику неће говорити страначки функционери Демократске странке; па ће на црту Николићу председник ДС-а изађи нпр. без вербалне логистике оратора попут 'крушевачког Демостена' Срђана Миливојевића.

Горислав Папић, новинар, 20. децембар 2007, "НИН"

Живот је живо блато

Цвијетин Миливојевић Користе реч живот, коју је на прошлим изборима искористила Демократска странка. Ипак, иако ми је метафора јасна, мислим да реч закон није добро одабрана и да једноставно не иде уз личност Чеде Јовановића. Да је кандидат Весна Пешић, на пример, то би могао да буде добар слоган али овако није.

Цвијетин Миливојевић, директор агенције "Прагма", о слогану ЛДП-а "Живот је закон", 20. децембар 2007, "НИН"

Не дају душмани!

Велимир Илић Према једном истраживању из децембра прошле године, ја сам оцењен као један од потенцијално најбољих кандидата за председника Србије. Од тада практично креће кампања против мене каква није била ни за време Слободана Милошевића. Неки медији су се само бавили Велимиром Илићем, шта год ја урадим они то нападају. Не дају ми да будем ни председник Атлетског савеза иако сам три пута изабран на изборној скупштини. Али, министарка спорта то опструира. Лакше бих био изабран за генералног секретара Уједињених нација.

Велимир Илић, председник НС-а, 20. децембар 2007, "НИН"

Хиљаду зато (плус слава)

Ивица Дачић Нисам се ја кандидовао јер се чувам за дисциплину где могу да победим – то су парламентарни избори. При томе је Милутин Мркоњић права личност [за председничког кандидата] јер му није потребна велика кампања за коју немамо пара.

Ивица Дачић, председник СПС-а, 20. децембар 2007, "НИН"

Хиљаду зато (плус слава)

Драган Марковић Палма Странка од мене захтева да се кандидујем, али ако се Коштуница одлучи на бојкот ја ћу то послушати. Коштуница и ја нисмо случајно у коалицији. Исто мислимо у 90 одсто случајева. И ако он каже да не треба да се иде на изборе због Косова, испоштоваћу то. Уосталом, тај дан ми је слава, имаћу 50 гостију у кући, нећу моћи да размишљам много о изборима.

Драган Марковић Палма, председник Јединствене Србије, 20. децембар 2007, "НИН"

Мир у свету & Руси у Србији

Томислав Николић Већ имамо једну америчку базу на територији Србије. Када би и Руси изградили базу на територији Србије, они би између себе добро сарађивали и комуницирали – Србија би била тотално безбедна.

Томислав Николић, заменик председника СРС-а, 19. децембар 2007, "Шта радите, бре?" РТС-а

Мир у свету & Руси у Србији

Томислав Николић Ја мислим да би географски најбоље било [да руска база буде] на Копаонику или на Пасуљанским ливадама. О томе сам као војни топограф много размишљао. Постоје локације у Србији с којих Руси могу одлично да контролишу одбрану своје земље.

Томислав Николић, заменик председника СРС-а, 19. децембар 2007, "Б92"

Мир у свету & Руси у Србији

Лидија Вукићевић Не може кроз време један народ да пати и да трпи, а други да се понаша по свом нахођењу. Ја сам за равноправност, за правичност, сви смо ми на крају људи на овој планети, треба у сваком случају да имамо иста права и да имамо заштиту.

Лидија Вукићевић, посланик СРС-а, о предлогу Томислава Николића за руску базу у Србији, 19. децембар 2007, "Б92"

Закопавање

Златко Златковић Главна борба на предстојећим председничким изборима биће између Томислава Николића (у знаку Водолије) и Бориса Тадића (у знаку Јарца), што је и очекивано, јер је владалац оба знака у којима су рођени планета Сатурн. Очекујем убедљиву победу Томислава Николића, што ће изазвати незадовољство Запада. Доћи ће до коалиције Српске радикалне странке и Демократске странке Србије, али и до јачег утицаја Русије на нашу земљу.

Златко Златковић, астролог, 19. децембар 2007, "Курир"

Живот је живо блато

Весна Пешић Први разлог да изађемо на изборе је то што је дошло некакво зло доба.

Весна Пешић, посланик ЛДП-а, 19. децембар 2007, "Бета"

Суочавање с преиспитивањем

Нада Колунџија ДС ће преиспитати односе са ДСС-ом ако та партија буде бојкотовала председничке изборе – није дефиниција да ће бити раскидања односа већ да ћемо их преиспитати.

Нада Колунџија, шеф посланичког клуба ДС-а, 19. децембар 2007, "Бета"

Загорчавање слатког живота

Вук Јеремић Честитам амбасадоре, овог месеца зарадили сте 20 одсто мању плату.

Вук Јеремић, министар спољних послова, кажњавајући Јована Марића, амбасадора у Јужноафричкој републици, због давања изјава домаћим медијима, 19. децембар 2007, "Вечерње новости"

Фрфља док пише

Петар Луковић Тко је преживео и остао лдп-нормалан, већ зна шта да ради: да гласа за Чеду, зајебава се са Антонићевом фризуром из времена Бијелог дугмета 1974., пали се на Тадићеву импотенцију, имитира Вукадиновића покушавајући да изговори 'ш', затворених очију проба неуспешно да замисли Љиљану Смајловић голу а да се не побаци абортусом, чита '(К)Нин' моторном тестером и стојећи на једној нози посматра Војислава Коштуницу за УН говорницом!

Петар Луковић, новинар и члан Политичког савета ЛДП-а, за "Ферал трибјун", 19. децембар 2007, "Пешчаник"

Суочавање с преиспитивањем

Томислав Николић Посматрајући политичко деловање ДСС-а у последњих годину и по дана, убеђен сам да бирачи Војислава Коштунице очекују да ме он подржи на изборима и ту подршку и ја очекујем, а њега позивам да се, уколико на изборима не учествује он или неки његов кандидат, определи између два пута – који нуди Борис Тадић или Томислав Николић.

Томислав Николић, шеф посланичког клуба СРС-а, новинарима у Скупштини, 18. децембар 2007, "Б92"

Суочавање с преиспитивањем

Ђорђе Вукадиновић Све у свему, сачувај нас Боже ДС-овског легализма, ДСС-ове одлучности и радикалске принципијелности.

Ђорђе Вукадиновић, уредник НСПМ-а, 18. децембар 2007, "Политика"

Загорчавање слатког живота

Радован Јелашић Плате расту, пензије расту, цвеће цвета, поток жубори...

Радован Јелашић, гувернер НБС, 18. децембар 2007, према "Пресу"

Јужна утеха

Стивен Вордсворт Србија има право да интервенише уколико дође до насиља на југу Србије. Уколико постоје људи који мисле да насиљем могу да постигну нешто, они се варају. Јужна Србија и Санџак су делови Србије и они ће то и остати.

Стивен Вордсворт, амбасадор Велике Британије, за лесковачку "Нашу реч", 17. децембар 2007, "Прес"

Нечастиви на (нерасписаним) изборима

Небојша Крстић Ако креативно питање дежурног скептика гласи: а зашто су расписани 12. а не 13, 16. или 28, одговор је: а зашто нису одржани до сада, заједно с парламентарним, или током ове 2007. И шта фали 12. децембру? Није било чак ни црвено слово у календару.

Небојша Крстић, саветник Бориса Тадића, 17. децембар 2007, "Политика"

Закопавање

Драган Тодоровић Кампања радикала ће бити фер и коректна, као што је увек до сада била.

Драган Тодоровић, потпредседник СРС-а, предајући кандидатуру Томислава Николића, 17. децембар 2007, "Бета"

Закопавање

Александар Вучић Томислав Николић има веће шансе да победи Бориса Тадића него икада. Србија овај пут има веома једноставан избор између кандидата који заступа политику отаџбине и кандидата који заступа политику сопствене задњице. Тадић заступа политику сопствене задњице и то је већ свима јасно, и зато ће изгубити изборе.

Александар Вучић, генерални секретар СРС-а, 16. децембар 2007, "Прес"

Живот је живо блато

Чедомир Јовановић На предстојећим изборима наспрам себе видим два озбиљна кандидата – Бориса Тадића и Томислава Николића, који на изборима учествују са амбицијом да Србију врате у прошлост или да је задрже у живом блату у коме се налази од доласка Коштунице на власт.

Чедомир Јовановић, председнички кандидат ЛДП-а, на Главном одбору ДХСС-а, 16. децембар 2007, "Бета"

Завршни рачун

Драгољуб Мићуновић На Главном одбору и на Председништву странке, председник странке Борис Тадић нам је изјавио да Мишковић не финансира нашу странку, што је мене веома обрадовало.

Драгољуб Мићуновић, председник Политичког савета ДС-а, 16. децембар 2007, "Блиц"

Живи народни хероји (и херојице)

Богољуб Карић Својој породици потребан сам као човек који ствара, а не као мртав народни херој.

Богољуб Карић, председник ПСС-а и супруг Миланке Карић, 15. децембар 2007, "Сутра"

Споразум о неосакаћивању

Борис Тадић Када би неко стварно заступао идеју да Србија не треба да иде у ЕУ у било ком расплету догађаја о Косову, то ме подсећа на ону : 'Наљутио се поп на село, попео на брдо и урадио шта је урадио'.

Борис Тадић, председник Србије и ДС-а, 14. децембар 2007, "Политика"